duminică, 11 mai 2008

Multimim, prieteni ai Pangea Day...

Evenimentul care a adunat milioane de oameni din toata lumea, prin puterea filmului, s-a desfasurat ieri si in Bucuresti, pe terasa "La motoare".

Diversitatea programului, numarul oamenilor care au participat la realizarea proiectului au creat intr-adevar atmosfera unui eveniment de o amploare globala.

In Bucuresti, am hotarat sa-i atasam micului nostru eveniment sloganul "If people will lead, the leaders will follow." Stim ca puterea oamenilor de a crede in convingerile si pasiunile lor poate schimba lumea. Exista o singura regula universala pe care nu trebuie sa o uitam, indiferent de actiunile noastre: Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face.

Pangea Day ne-a arata cum dorinta Jehanei a devenit realitate prin intermediul a mii de oameni care au crezut in visul ei si au depasit toate obstacolele si granitele, fie ele chiar si ideologice, pentru a-l face realitate.


Iata cateva imagini Friends of Pangea Day, Bucuresti:



Multumim mult tuturor celor peste 200 de participanti si cu atat mai mult celor care au ramas aproape inghetati de frig pina la final.

Multumim de asemenea Agentia de Monitorizare a Presei, SCI, Viitor Plus, , H2O si partenerilor media care au facut acest eveniment posibil si in Bucuresti.

Multumesc Mioritics si Mihai Dragomir pentru lectia de optimism si pasiune pe care mi-a dat-o in aceste saptamani de organizare a evenimentului.

sâmbătă, 10 mai 2008

Pe ultima suta de metri

Au mai ramas doar 9 ore pina la inceperea evenimentului iar soarele care se vede pe geam nu poate decat sa ma bucure. Sper ca norii sa stea departe de noi azi.

TED tocmai a anuntat ca 5 din filmele care vor fi prezentate diseara tocmai au fost premiate cu cate 5000$ fiecare.
Ne vedem la 8, La Motoare.

miercuri, 7 mai 2008

SCI Romania la Friends of Pangea Day - Bucuresti

Au trecut deja 2 ani de cand m-am intors din stagiul de voluntariat din Kosovo: 6 luni petrecute intr-o enclava de sarbi ce au insemnat o maturizare mult peste nivelul imaginat vreodata de mine... si au mai insemnat unii dintre cei mai buni prieteni pe care mi i-am facut vreodata.

In Kosovo am plecat cu ajutorul SCI Romania (Service Civil International) organizatie pe care am rugat-o sa vina si la Friends of Pangea Day Bucuresti, eveniment ce il organizam Sambata, 10 mai, ora 20, pe terasa La Motoare. Dar cine sunt ei si ce cred ei despre voluntariat? O las pe Ioana Zamfir, presedintele organizatiei, sa va povesteasca:

La inceput consideri voluntariatul doar o experienta, o noua etapa in tineretea ta tumultoasa. Ce o sa descoperi mai tarziu e ca voluntariatul devine parte din viata ta., a ta si a altor oameni din intreaga lume.

Ce inseamna sa fii voluntar? In primul rand sa vrei, sa vrei sa ajuti fara sa astepti si o recompensa materiala, sa vizitezi tari asa cum nici un turist nu va avea ocazia sa o faca- sa cunosti o tara prin oamenii care o reprezinta. Si asta e doar partea vizibila a icebergului.

O data traita experienta de voluntar ramai cu entuziasmul lucrurilor facute, a zambetului si a imbratiserii rpimite in schimbul ajutorului dat, a serilor de vara cu discutii nesfarsite despre lume, iti raman fotografiile cu copii carora le-ai explicat ca Romania exista pe harta si care au inteles ca Dracula nu e singurul lucru ce ne aduce in randul lumii, concursurile de dans sau karaoke, training-urile despre pace si multiculturalism, toate astea si mult mai multe vor fi bogatia ta, si nu doar pozele vor fi cele ce vor fi imortalizat momente, ci tot ce ai invatat de-a lungul timpului, tot ce ai castigat va fi pastrat ca dragheotip in memorie.

De ce voluntar SCI-RO?

Pentru ca prin taberele organizate se incearca promovarea idealurilor SCI: pacii, solidaritatii nationale si internationale prin activitati de voluntariat, combate intoleranta, rasismul si orice manifestari de extremism si militarism ce pun in pericol viata si libertatea fiecaruia.

Fie ca lucreaza la un camin de copii din Paris, la un proiect de protectia mediului inconjurator sau participa la un atelier de arta din Sri Lanka, eforturile voluntarilor contribuie la realizarea pacii mondiale prin simplu fapt ca timp de 2 saptamani impart totul: casa, masa, munca, distractia si in final amintirile.

Daca tot nu te-am convins... atunci in mod cert te-am facut curios, asa ca nu iti ramane decat sa incerci.

marți, 6 mai 2008

Pangea Day in Romania

Patru ore in care intreg mapamondul va fi unit prin puterea filmului cu scopul de a milita pentru unitate, pace, cooperare si umanitate: aceasta este Pangea Day.

Jehane Noujaim, o cunoscuta realizatoare de filme documentare, a castigat in 2006 premiul TED, oferit in fiecare an la conferinta TED. A primit 100.000 $ pentru proiectul ei si posibilitatea de a incerca sa schimba lumea. Dorinta ei a fost crearea unui eveniment prin care sa uneasca lumea care crede in aceleasi valori. Asa a luat nastere Pangea Day, o transmisiune live ce va fi difuzata pe 10 mai la aceiasi ora pe tot globul, o manifestare mondiala prin film, muzica si discursuri, care va ajunge in acelasi timp la milioane de oameni din peste 180 de tari prin intermediul internetului, televiziunii, cinematografelor digitale si al telefoanelor mobile.

Dintr-un total de peste 2.500 de scurt-metraje intrate in concurs au fost selectate 24 de filme, care ilustreaza cel mai bine diversitatea ce anima intregul mapamond. Cat de mult o cunoastem, in ce masura o ignoram, cat de mult o intelegem, cat de usor depasim granitele teritoriale, dar pe cele culturale? Acestea sunt intrebarile la care Pangea Day te face sa reflectezi.

Pangea, continentul unic aflat la originea continentelor actuale, este simbolul evenimentului: o lume divizata de multipli factori se reintregeste prin puterea filmului si prin dorinta a milioane de oameni de a manifesta pentru unitate.

In Romania Pangea Day va avea loc in Bucuresti, Cluj, Iasi si Suceava, sambata 10 mai. Incepand cu ora 20, Terasa La Motoare va gazdui evenimentul din Bucuresti, unde timp de patru ore granitele de orice fel vor fi uitate.