miercuri, 7 mai 2008

SCI Romania la Friends of Pangea Day - Bucuresti

Au trecut deja 2 ani de cand m-am intors din stagiul de voluntariat din Kosovo: 6 luni petrecute intr-o enclava de sarbi ce au insemnat o maturizare mult peste nivelul imaginat vreodata de mine... si au mai insemnat unii dintre cei mai buni prieteni pe care mi i-am facut vreodata.

In Kosovo am plecat cu ajutorul SCI Romania (Service Civil International) organizatie pe care am rugat-o sa vina si la Friends of Pangea Day Bucuresti, eveniment ce il organizam Sambata, 10 mai, ora 20, pe terasa La Motoare. Dar cine sunt ei si ce cred ei despre voluntariat? O las pe Ioana Zamfir, presedintele organizatiei, sa va povesteasca:

La inceput consideri voluntariatul doar o experienta, o noua etapa in tineretea ta tumultoasa. Ce o sa descoperi mai tarziu e ca voluntariatul devine parte din viata ta., a ta si a altor oameni din intreaga lume.

Ce inseamna sa fii voluntar? In primul rand sa vrei, sa vrei sa ajuti fara sa astepti si o recompensa materiala, sa vizitezi tari asa cum nici un turist nu va avea ocazia sa o faca- sa cunosti o tara prin oamenii care o reprezinta. Si asta e doar partea vizibila a icebergului.

O data traita experienta de voluntar ramai cu entuziasmul lucrurilor facute, a zambetului si a imbratiserii rpimite in schimbul ajutorului dat, a serilor de vara cu discutii nesfarsite despre lume, iti raman fotografiile cu copii carora le-ai explicat ca Romania exista pe harta si care au inteles ca Dracula nu e singurul lucru ce ne aduce in randul lumii, concursurile de dans sau karaoke, training-urile despre pace si multiculturalism, toate astea si mult mai multe vor fi bogatia ta, si nu doar pozele vor fi cele ce vor fi imortalizat momente, ci tot ce ai invatat de-a lungul timpului, tot ce ai castigat va fi pastrat ca dragheotip in memorie.

De ce voluntar SCI-RO?

Pentru ca prin taberele organizate se incearca promovarea idealurilor SCI: pacii, solidaritatii nationale si internationale prin activitati de voluntariat, combate intoleranta, rasismul si orice manifestari de extremism si militarism ce pun in pericol viata si libertatea fiecaruia.

Fie ca lucreaza la un camin de copii din Paris, la un proiect de protectia mediului inconjurator sau participa la un atelier de arta din Sri Lanka, eforturile voluntarilor contribuie la realizarea pacii mondiale prin simplu fapt ca timp de 2 saptamani impart totul: casa, masa, munca, distractia si in final amintirile.

Daca tot nu te-am convins... atunci in mod cert te-am facut curios, asa ca nu iti ramane decat sa incerci.

Niciun comentariu: